Cevapcici als Kerstdiner

Chef Robert: ”Cevapcici(of kortweg ćevapi) zijn kleine, kruidige worstjes of gehaktrolletjes die hun oorsprong vinden in de Balkan. Het gerecht is bijzonder geliefd in landen als Bosnië, Servië, Kroatië, Slovenië en Noord-Macedonië. De naam komt van het Turkse woord kebab, wat de invloed van de Ottomaanse keuken in de regio weerspiegelt.

Ingrediënten van Cevapcici

De traditionele mix bevat:

*Vlees: Een combinatie van runder-, lams- of varkensgehakt (afhankelijk van de regio en traditie).

*Kruiden: Knoflook, zout, peper, en soms paprikapoeder of andere specerijen.

*Andere toevoegingen: Soms wordt er een beetje uipoeder of bakpoeder toegevoegd voor een luchtigere structuur.

 

 

Hoe worden Cevapcici gemaakt?

*Het vlees wordt gekruid en goed gemengd.

*Vervolgens wordt het mengsel gevormd tot kleine rolletjes (ongeveer 5-10 cm lang).

*De rolletjes worden traditioneel gegrild op houtskool, wat ze hun kenmerkende rokerige smaak geeft.

Hoe serveer je Cevapcici?

*Met brood: Geserveerd met platbrood (zoals lepinja of pita).

*Met sauzen: Vaak gecombineerd met ajvar (paprika-auberginespread) en kajmak (een romige kaasachtige spread).

*Bijgerechten: Rauwe uien, gegrilde groenten of een frisse salade.

Cevapcici worstjes worden vaak gegeten tijdens feestjes, barbecues, als street food of bij de kerst gourmet. Het is een eenvoudig maar smaakvol gerecht dat zowel in restaurants als thuis populair is.

Robert: "Lijkt het je lekker om eens deze kruidige worstjes te proeven maar houd je niet van kokkerellen? Neem dan eens een kijkje op onze Gourmet Menukaart en laat je in de watten leggen door de A-Z gourmetmenu’s. Gourmetten: Ook ideaal bij het kerstdiner thuis. Zien we je snel?"