Buiten pepernoten bakken op de barbecue
Iedereen heeft wel eens met zijn kinderen thuis pepernoten gebakken. Lekker knus op een zondagmorgen in je keuken wat aan rommelen met meel en suiker en na een uurtje, voilà: blije kindergezichtjes. A-Z Barbecue Service heeft echter een nog leuker idee om je kids te verrassen: pepernoten bakken buiten op de barbecue. 'Op de barbecue, kan dat dan?', hoor ik je denken. Jazeker, lees maar snel verder.
In het donker de barbecue aanmaken
Rond Sinterklaas vinden kinderen het altijd enorm spannend om buiten te zijn. Vooral zo tegen de schemering. Zoek je dus wat extra spanning begin dan zo rond 16.30 met bakken. Doe net of je de Sint wil helpen door pepernoten te bakken en merk op dat je achter in de tuin iemand ziet rondschuifelen. Piet wellicht?
Benodigdheden voor zelf pepernoten maken
Stal al je benodigdheden (250 gram zelfrijzend bakmeel, 125 gram donkere bastard suiker, 4 eetlepels speculaaskruiden, snufje zout, 100 gram koude boter, 90 ml melk) uit op je tuintafel. Zo blijft je keuken lekker schoon en kunnen de kinderhandjes lekker knoeien. De vogeltjes ruimen in dit geval wel op.
Hoe bereid je pepernoten op de barbecue?
- Roer het bakmeel, de suiker, de speculaaskruiden en een snufje zout door elkaar in een kom.
- Snijd de koude boter in stukjes en voeg dit gelijk met de melk toe aan het mengsel in de kom.
- Kneed het geheel tot een stevige deegbal.
- Leg een vel bakpapier over het rooster van de barbecue.
- Draai kleine balletjes van het deeg en leg ze op de barbecue.
- Na 25 minuutjes zet je de barbecue uit en wacht je tot de pepernoten zijn afgekoeld.
- Haal ze van het rooster en bewaar ze in een afgesloten koektrommel (eerst proeven mag☺).
Toppings voor pepernoten van de barbecue
Wil je jouw pepernoten extra lekker maken? Smelt dan wat chocoladefondue op de barbecue en dompel de pas gebakken pepernoten in de overheerlijke warme chocolade. Als kers op de taart haal je ze nog even door bijvoorbeeld hagelslag, gehakte nootjes of een discodip. Hoe leuk. Als allerlaatste zou je ze nog even door de slagroom kunnen halen. Dit worden pepernoten om nooit te vergeten!