Doner kebab en shoarma zijn beide gerechten die populair zijn in het Midden-Oosten en daarbuiten, en ze worden vaak gemaakt van gegrild vlees. Hier zijn de belangrijkste verschillen:
Oorsprong en Invloeden
Doner Kebab komt oorspronkelijk uit Turkije. Het woord "döner" betekent "draaiend" in het Turks, en verwijst naar het roterende spit waarop het vlees wordt gegrild. Het gerecht werd in de 19e eeuw in het Ottomaanse Rijk ontwikkeld.
Shoarmais afkomstig uit het Midden-Oosten, met name de Levant (zoals Syrië en Libanon). Het woord "shawarma" is een afgeleide van het Turkse woord "çevirme," wat "draaien" betekent.
Vleessoorten en Kruidmengsels
Doner Kebab wordt traditioneel gemaakt van lamsvlees, maar tegenwoordig wordt het vaak bereid met kalfsvlees, kip of een combinatie van verschillende vleessoorten. Het vlees wordt gemarineerd met een mengsel van kruiden, waaronder komijn, paprika, knoflook, en soms oregano.
Shoarma wordt meestal gemaakt van lamsvlees, rundvlees of kip, en het heeft een specifieke kruidenmix. De kruiden die in shoarma worden gebruikt zijn meestal kaneel, kurkuma, kardemom, komijn, kruidnagel en knoflook. Dit geeft het een iets sterkere, meer kruidige smaak dan doner.
Bereiding
Doner Kebab: Het vlees wordt op een groot verticaal spit geregen en langzaam gegrild terwijl het spit draait. Dunne plakjes van het vlees worden afgesneden als het gaar is.
Shoarma: Het vlees wordt ook verticaal geroosterd op een spit, maar de manier van kruiden en snijden kan variëren. Shoarma wordt soms ook als dunne repen gemarineerd en dan geroosterd.
Serveerwijze
Doner Kebab: Wordt vaak geserveerd in een platbrood (zoals een pita) of op een bord met bijgerechten zoals salade, yoghurt- of knoflooksaus, en rijst of frietjes.
Shoarma: Wordt meestal geserveerd in een pita of laffa-brood, vaak met tahin, knoflooksaus en soms met gepekelde groenten of hummus.
Street Food Gourmet Menu
Chef Dennis: “Kortom, het verschil zit vooral in de oorsprong, het type kruiden en de vleessoorten die worden gebruikt. Beide gerechten worden echter op vergelijkbare wijze bereid op een spit en zijn ontzettend smaakvol. In ons Streetfood Gourmet Menu kun je deze vleesgerechten geregeld terugvinden. Uiteraard voorbereid met een eigen A-Z kruidentwist!”
Geschreven doorDennis Geurts
Pitmaster Dennis | Productiemanager
Als productiemanager bij A-Z zorg ik ervoor dat onze klanten het beste eten krijgen. Geen gezeur, gewoon aanpakken – dat is mijn motto. Samen met een enthousiast team zorgen we ervoor dat elk A-Z feestje perfect verloopt. In de zomer maken we lange dagen, maar dat hoort erbij. In mijn vrije tijd? Sporten, vooral tafeltennis! Meer weten over A-Z of mij? Check de blog!